Виступ на засіданні творчої групи на тему: «Збереження працездатності та швидке відновлення сил в умовах педагогічної діяльності».

          Сучасна людина – багатозадачна людина: мало хто сьогодні може похвалитися тим, що веде один-єдиний проект в школі чи не має, на додачу до роботи, справ удома. Життя у ХХІ столітті набуло швидкого темпу і стало стресовим. А стрес може навіть найвмотивованішу людину вибити із сідла: мозок починає працювати повільно, ти нічого не встигаєш… Є кілька способів швидко відновити свою працездатність і запобігти подібним проблемам у майбутньому.

Зміна діяльності

Ставте життя на паузу. Щойно відчуєте, що наступає втома, - зробіть коротку перерву. Протягом дня таких перерв буде декілька – і нехай: у сукупності це набагато практичніше, ніж дочекатись абсолютної втоми. Бо тоді допоможе лише тривалий відпочинок. А маленька, десятихвилинна, пауза дозволить швидко відновити сили і не втрачати бойового настрою.

Їжте. Мозку необхідне ефективне «паливо». Усім відомо, що це глюкоза. От тільки цукерка, очевидне джерело цукру ,користі принесе мало: услід за швидким стрибком цукру та активності прийде різке зниження продуктивності й утома. Якщо хочеться залишатись активним і працездатним, краще надати перевагу жменьці горіхів чи мигдалю, сухофруктам, невеликому апельсину чи мандарину.

Змінюйте вектор. Монотонність «вимикає» мозок, тому і знижується працездатність. А як відомо, найкращий відпочинок – це зміна діяльності. Тож чергуйте розумову та фізичну працю. Враховуйте цей момент, плануючи день.

Робіть зарядку для очей. Якщо вам багато доводиться працювати з підручниками чи за комп’ютером, ви ризикуєте стати жертвою зорової втоми, яка пришвидшує втому загальну. Компенсувати навантаження допомагає проста  зарядка-хвилинка.

Психологічні прийоми

Вимкніть реальність. Коли потрібно сконцентруватись, навіть найменші дрібниці можуть відволікати, швидко втомлюючи та знижуючи працездатність. Тож якщо потрібно швидко завершити роботу, здати звіт, «вимкніть» плітки між колегами, а коли вдома накопичилось багато справ, не включайте фоном серіал чи музику. Такі фонові шуми втомлюють непомітно і крадуть багато продуктивного часу.

Змивайте негатив. Неприємні ситуації позбавляють натхнення і сил у особистому житті і на роботі. Усім відомо: вдома увечері допомагає гарячий душ. Проте що робити, коли ви на роботі  і неприємність сталася зранку? Негатив відчувається як важка ноша на плечах (цьому є наукове пояснення: стрес призводить до сповільнення циркуляції крові). Тож перед своїм робочим столом чи перед дверима кабінету уявіть, що на вас тяжка, незручна шуба. Енергійно поведіть плечима кілька разів і подумки скиньте «шубу» на підлогу. Сядьте за свій стіл, посидьте декілька хвилин, прикривши очі. Протягом дня періодично крутіть плечима, стимулюючи циркуляцію крові та закріплюючи ефект вправи.

Ввімкніть зворотний відлік. Щоб збадьорити мозок, інколи треба давати йому нетривіальні завдання. Щойно відчуєте накопичення втоми, прикрийте очі та починайте рахувати від 170 до 0 у зворотному напрямку. Оскільки зазвичай така навичка людям непотрібна і завдання є незвичним, мозок перезавантажується – і знову готовий до роботи.

Перемикайтеся. Тримайте під рукою якусь річ, дрібничку, що викликає позитивні тактильні чи зорові емоції: іграшку-талісман, подаровану другом, флакончик з парфумами, фото близької людини чи домашнього улюбленця, роздрукований смішний малюнок, кумедну статуетку… Доторкніться до цієї речі, і за декілька хвилин рівень тривожності знизиться.

Милуйтеся собою. У кожного з нас є власні фото, на яких зафіксовані позитивні досягнення. Ви з упійманою рибою – опанували риболовлю. Чи ви з рюкзаком – вперше підкорили Карпати. Тримайте фото на видноті. І коли через втому чи стрес опускатимуться руки, погляньте на нього. Ви все можете – ви впорались із стихіями. І сьогодні впораєтеся. Надихаючим та мотивуючим є фото з родиною, теплі спогади про тих, хто вас любить і кого любите ви, - чудовий стимул.

Мистецтво релаксу

Заведіть хобі. Тільки не будь-яке, я антистресове. Як відомо, продуктивність мозку підвищують кулінарія, садівництво, фото справа, вивчення нових технологій. А от захоплення комп’ютерними  іграми та кросвордами, навпаки, призводить до втоми.

Зробіть масаж. На тілі людини розташовано багато енергетичних точок, тому повільний кількахвилинний масаж підвищить концентрацію. Рухи мають бути повільними.

Додайте аромату. Якщо ви втомилися від великої кількості роботи, збадьорить аромат ефірних олій лимона, м’яти чи кипариса. Якщо ж, навпаки, переживаєте стрес чи природа вашої втоми емоційна, розслаблять аромати троянди та герані.

Коментарі

Популярні публікації