Сучасні підходи до використання інтернету та онлайн-сервісів в педагогічній діяльності досить суперечливі. Соціальні мережі до сить часто викликають залежність. Особливо, на фоні гаджетоманії, що загрожує загальною деградацією інтелекту учнів. Проте всі винаходи людської цивілізації існують для того щоб полегшити життя та розвивати людський інтелект. Тож варто замислитись над раціональним використанням новітніх технологій в навчальній діяльності. А чому б не скористатися сучасними технологіями для отриманням максимального результату для навчання та розширення ерудиції?

Особливе місце посідає інтернет у вивченні суспільствознавчих дисциплін. Оскільки тепер можна здійснити пошук інформації в один клік. Тож на початковому рівні мережа використовується як  джерело знань та візуалізація понять. Наприклад, при вивченні курсу «Історія України» в 9 класі на практичному занятті з теми «Повсякденне життя мешканців України в першій половині ХІХ ст.» чудовий спосіб візуалізації традиційного українського вбрання можна продемонструвати завдяки використанню сервісу YouTube проект «Спадок».


Також досить вдало для викладання історії можна використовувати онлайн-музеї. Historypin – інтерактивний віртуальний всесвітній музей. Потрапити до нього можна з якої завгодно точки земного шару у будь-який зручний для вас час. І до того ж, безкоштовно. Існують також українські аналоги Музеї онлайн. Сучасні сервіси дозволяють досить незвично візуалізувати інформацію наприклад, Histography – сайт, на якому наочно представлена інформація щодо хронології розвитку історично значимих подій для людства від часу утворення Землі до сучасності.

Цікаво виглядають також мобільні додатки для вивчення історії. «Моя Україна» – мобільний додаток, в якому зібрано понад 600 питань з 10 різноманітних сфер знань, які стосуються України (історія, культура, географія, наука, спорт тощо).

Та особливе місце посідають сервіси та джерела інформації, що допомагають у підготовці до ЗНО. Тут спектр досить широкий від проекту «Країна. Історія українських земель» – циклу  із 183 серій анімованих фильмів, які присвячені важливим подіям та знаковим постатям в історії України до повноцінних проектів, що охоплюють увесь курс історії України. Таким є безкоштовний проект на платформі ed-era «Історія України в історіях». Це чудовий курс, що включає в себе 200 тестувань, 6 модулів, великий об’єм аудіо відео інформації.

Запропоновані учням підібрані онлайн-ресурси,  зможуть допомогти школярам поглянути на осягнення історії з трішки іншого боку, аніж це передбачено шкільною програмою та дозволять більш краще опанувати програмовий матеріал.

Коментарі

Популярні публікації